Εκδόσεις Αρχείο


ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΣΛΗΜΑΝ Ο ΠΕΡΙΠΟΘΗΤΟΣ ΥΙΟΣ

Ο Αγαμέμνων, γιος του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν, έζησε μια έντονη ζωή μεταξύ Αθήνας, Παρισίων και Νέας Υόρκης, απασχολώντας συχνά την κοινωνία της Ελλάδας και την διεθνή, κυρίως με τον πρώτο γάμο του αλλά και με την ανάμειξή του στα πολιτικά πράγ..

8,00€

ΑΔΗΛΑ ΚΑΙ ΕΩΛΑ

Δεν είναι απίθανο να ισχυριστεί κάποιος πως το όνομα Υψηλάντης προέρχεται από κάποιον πρόγονο μεγάλης οικογένειας, που καταγόταν από τους ορεσίβιους Σκοτσέζους, τους Χαϊλάντερς... οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην Ανατολή και έγραψαν το επώνυμό τους επί ..

13,00€

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 1939-1944

Τον θάνατο ακολουθεί η σιωπή. Αντηχούν μόνο, ξανά και ξανά, τα λόγια που ειπώθηκαν πριν. Κι αν αυτά βρίσκονται για δεκαετίες κλεισμένα μέσα σε ένα συρτάρι, ο ψίθυρός τους ίσως επιμείνει, μέχρι να βγουν και να ακουστούν και πάλι. Μετά από εβδομήντα χρ..

21,00€

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

"Ανατολικοί και Δυτικοί έσκυβαν κατά καιρούς πάνω στον άνθρωπο -τον υπαρκτό άνθρωπο ή το όραμά τους, τον άλλον άνθρωπο ή τον εαυτό τους- για να τον ερευνήσουν ή να τον πλάσουν, να τον υμνήσουν ή να τον επικρίνουν, καθένας με τον δικό του τρόπο, θαυμα..

10,00€

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΘΟ

Ο Ελβετός Εμίλ Τσάουγκ (Emil Zaugg) διετέλεσε κατά τις δεκαετίες 1930-1960 υψηλόβαθμο στέλεχος της τεχνικής εταιρείας Brown Boveri & Co (σήμερα ABB), η οποία, με μοναδικό αντιπρόσωπο τότε στην Ελλάδατον Γεώργιο Κ. Παπακωνσταντίνου, ανέλαβε, μεταξύ άλ..

10,00€

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ '50 ( PLUS DVD ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΜΗΛΟ)

Το 1952, ο Βάλτερ Χούπκα, εικοσιπεντάχρονος αυστριακός μηχανικός ορυχείων, άφησε την πατρίδα του και ήρθε να εργαστεί στην Ελλάδα. Ήταν η πρώτη του επαφή με την χώρα μας. Έζησε και εργάστηκε εδώ πολλά χρόνια, στη Β. Ελλάδα, στην Ιτέα, στη Μήλο, σε άλ..

15,00€

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο ιστορικός Νίκος Γ. Μοσχονάς θυμάται την όμορφη περιπέτεια που του επεφύλασσε το καλοκαίρι του 1970, όταν κλήθηκε να αναλάβει την διάσωση και την ανασύσταση του Ιστορικού Αρχείου Κεφαλονιάς. Ένας θησαυρός θαμμένος στη σκόνη, τα παρασιτοκτόνα και την..

10,00€

ΑΡΧΑΙΑ ΘΟΥΡΙΑ, ΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ

Κάτω από έναν ελαιώνα που απαλλοτριώθηκε με τις ευλογίες του ιδιοκτήτη του, κρυβόταν το Ασκληπιείο της Αρχαίας Θουρίας, ένα εκπληκτικό μνημείο της ΝΔ Πελοποννήσου με πολλούς κρυμμένους θησαυρούς. Η Ξένη Αραπογιάννη, που πραγματοποίησε τις εξαιρετικές..

20,00€

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Ο Κωνσταντίνος Τσάκος αφηγείται τις αναμνήσεις του από τις ανασκαφές της Βεργίνας. Εκεί, δίπλα στον Μανόλη Ανδρόνικο και παρέα με τους μυθικούς ή πραγματικούς πρωταγωνιστές της ένδοξης πόλης, έζησε στιγμές αξέχαστες. Τα γλέντια, τα πειράγματα και η δ..

4,50€

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ, 265 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ (1939 - 1957 )

Η σειρά "Μύθος ή Πραγματικότητα" διαχωρίζει το γεγονός από τη μυθοπλασία, παρουσιάζοντας εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που οι συγγραφείς, οι τραγουδοποιοί και οι σκηνοθέτες έκαναν ακόμη πιο εξαιρετικές. Από τον Τζέσε Τζέιμς ως τον Τζέιμς Μποντ, απ..

22,00€

ΑΤΤΙΚΑ

Η Αθήνα του 2016 γεννά συναισθήματα μίσους και αγάπης στους κατοίκους της. Είναι πόλη με τόσο τεράστιο ιστορικό βάρος, όσο και σημαντικά προβλήματα –πολλά από τα οποία παραμένουν μάλλον αναλλοίωτα από δεκαετία σε δεκαετία.Το γνωρίζαμε αυτό, από αφηγή..

25,00€

ΒΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Πρόκειται για τα πρώτα αρχαιολογικά βήματα του Πέτρου Θέμελη, δίπλα στην "τριανδρία", δηλαδή τον Φώτη Πέτσα, τον Χαράλαμπο Μακαρόνα και τον Μανόλη Ανδρόνικο. Η καθημερινή πλευρά των μεγάλων αυτών αρχαιολόγων, η στιγμή της ανακάλυψης της Πέλλας, η ζωή..

4,50€

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

Το 1926 ο Βάρναλης επισκέφτηκε τη Γαλλία ως ανταποκριτής μιας εφημερίδας που δεν υπάρχει πια (Πρόοδος των Αθηνών). Σε μια στήλη που ονομαζόταν "Γράμματα από το Παρίσι" ή "Παρισινά Γράμματα", κατέγραψε τις εντυπώσεις του, όχι μόνο από το Παρίσι, αλλά ..

12,00€

ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗ

Αλληλογραφία με την Έλλη Λαμπρίδη 1915-1937..

19,00€

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ

Οι αγαπημένες αναμνήσεις της αρχαιολόγου Δέσποινας Παπακωνσταντίνου - Διαμαντούρου από την Αρχαία Πέλλα (1962-1964). Μέσα από ένα συναισθηματικό ταξίδι στην πανέμορφη αρχαία Πέλλα, περιγράφονται και απεικονίζονται μεταξύ άλλων οι παλιές εγκαταστάσε..

4,50€

ΕΡΩΤΙΚΑ

Στον παρόντα τόμο συγκεντρώθηκαν χρονογραφήματα του Κώστα Βάρναλη σχετικά με τον έρωτα και τις γυναίκες, τον γάμο και τα προβλήματά του, τις σχέσεις των δύο φύλων και τις διαφορές τους, τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Πολλά έχουν θέμα παρμένο από..

17,00€

Η ΑΛΛΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ

Μια όμορφη Αθηναία, οι μυστικές υπηρεσίες, το σάλεμα των λογικών της, η κατάληξή της στην πατρογονική οικία - και μετά, η "άλλη" ανασκαφή...Ο προϊστορικός αρχαιολόγος Παύλος Π. Αντωνάτος, ανηψιός της εκλιπούσας, ανασκάπτοντας τα ερείπια της προγονική..

37,00€

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, 1961-1962

Η αρχαιολόγος Έβη Τουλούπα γράφει για τις αναμνήσεις της από την πρώτη τοποθέτησή της ως Επιμελήτριας Αρχαιοτήτων, το 1962, στην Κέρκυρα.Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο της σειράς 'Η Αρχαιολογία της Αρχαιολογίας", στην οποία οι Εκδόσεις Αρχείο φιλοδο..

4,50€

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ

Το 1967, ο Ευάγγελος Δούσης, γιος του ιερέα Κωνσταντίνου Δούση, δάσκαλος, εξέχον και αγαπητό πρόσωπο του Αμαρουσίου, κατέγραψε σε ένα σχολικό τετράδιο τις αναμνήσεις του. Πρόκειται για εν μέρει άγνωστο ντοκουμέντο της ιστορίας του Μαρουσιού, κοινότητ..

12,00€

ΚΑΠΟΤΕ Ο ΜΥΣΤΡΑΣ

Ο Μυστράς είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με τις δύο κορυφαίες προσωπικότητες της τελευταίας περιόδου του Βυζαντίου, τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ' Παλαιολόγο και τον Γεώργιο Γεμιστό Πλήθωνα.Ο Κωνσταντίνος θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στις καρδι..

17,00€

ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΣΑΝΤΣΟ

Ο Δον Κιχώτης, ο Αλόνσο Κιχάνο δηλαδή, λίγο πριν πεθάνει έμεινε για πρώτη φορά ολομόναχος, χωρίς να τον ζαλίζει ο ασταμάτητος και πεζός αντίλογος του Σάντσο Πάντσα. Άρρωστος και ταλαιπωρημένος από τις εξευτελιστικές του περιπέτειες, βίωσε την απόλυτη..

9,00€

ΜΠΑΓΙΑΤΗΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΟΥΤΖΗΔΕΣ

Γλωσσικός οδηγός της Θεσσαλονίκης, που συνδυάζει την προσεγμένη λεξικογραφική και ετυμολογική έρευνα με ένα απλό και ανάλαφρο γράψιμο. Δυο λόγια για τον τίτλο: Χαμουτζήδες, στο σαλονικιό ιδίωμα, αποκαλούνται οι Αθηναίοι - γιατί, αντί για κάτω λένε χά..

10,00€

Ο ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ DVD

Ο Ελαιώνας, άγνωστος στον περισσότερο κόσμο, βρίσκεται σε ένα οροπέδιο-λεκανοπέδιο του νησιού, αόρατος και απομονωμένος. Το μοναστήρι στο οποίο ανήκει σχεδόν ολόκληρος, διατήρησε τις παμπάλαιες ελιές του που είναι ακόμα παραγωγικές παρόλο που πιθανολ..

7,06€

Ο ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ

Ο Στέφανος Γ. Μίλλερ και η Νεμέα είναι ιδιαίτερο κεφάλαιο της ελληνικής ανασκαφικής ιστορίας. Πρόκειται για τον Αμερικανό αρχαιολόγο, ο οποίος έγινε ένα με τον τόπο που ανέσκαψε. Δεν ήταν βέβαια αυτή η πρώτη του ανασκαφή. Εδώ περιγράφονται τα πρώτα β..

2,70€

ΠΑΤΗΣΙΩΝ 41

Κάθε σπίτι έχει την ιστορία του.Όση η παλαιότητα του, τόσο μετατρέπεται απο απλή οικοδομή σε ιδιαίτερη οντότητα -μάρτυρα-όσων έχουν διαδραματιστεί εντός του.Τυχερό είναι το σπίτι που αγαπήθηκε και φροντίστηκε απο τους κατοίκους του : έχει κάποιες ελπ..

18,00€

ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία του Βασίλη Χλωροκώστα, στρατιωτικού ιατρού, εισηγητή της ίδρυσης της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα (Σ.Ι.Σ., 1926). Σε ηλικία έντεκα ετών, ξεκινώντας από το χωριό του, τον Άγιο Δημήτριο της τουρκοκρατούμενης ..

8,00€

ΠΟΛΕΜΙΚΑ

Η κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 βρήκε τον Κώστα Βάρναλη να γράφει χρονογράφημα στην Πρωία. Παρόλο που η πολεμική προσπάθεια δινόταν από ένα καθεστώς που είχε κυνηγήσει τους αριστερούς και του είχε απαγορεύσει να δημοσιεύει με το όνομά του..

15,00€

ΠΟΛΕΜΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ: ΑΠΟ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΜΕΧΡΙ 5 ΜΑΙΟΥ 1941

Ο Νικόλαος Κωστόπουλος σπούδασε θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια δίδαξε σε δύο γυμνάσια στον Πειραιά, μέχρι την κήρυξη του Ελληνοιτκαλικού Πολέμου, όπου κλήθηκε να υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή ως έφεδρος αξιωματικός, επικεφαλής τ..

12,00€

ΣΙΚΕΛΙΑ, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ

Συλλογή άρθρων (2002-2013) για την Αθήνα και την Ελλάδα, για την Αρχαία Αθήνα και την Αρχαία ΕλλάδαΑρχαιοελληνικές επιγραφές και νόμοι, ορθογραφικά λάθη, ο Λουκάνικος, η Άρτεμις Αγροτέρα, ο Παγκράτης, η Σικελία, ο Μέγας Αλέξανδρος, γουρουνάκια, σκύλ..

12,00€

ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Ένα "αυστηρώς εμπιστευτικό" κείμενο, γραμμένο το 1915 από τον Γιωργή Κάρταλη, Έλληνα διοικητή της Αυτοκρατορικής Οθωμανικής Τράπεζας στην Κων/λη, έφτασε στα χέρια μας 100 χρόνια μετά και αποκαλύπτει ότι η Τουρκία βρισκόταν τότε, τηρουμένων των αναλογ..

15,00€

ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Ο ιστορικός Νίκος Γ. Μοσχονάς, μέσα από την συλλογή των δοκιμίων του για την επικαιρότητα του παρελθόντος, παραδίδει ένα ιδιαίτερο μάθημα Ιστορίας και Μικροϊστορίας που δελεάζει και τον πιο αδιάφορο αναγνώστη.Εστιάζοντας σε διαχρονικά καθημερινά ζητή..

13,00€

ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ ΜΕ ΤΟΝ CARL BLEGEN

Ο Γιώργος Αθ. Παπαθανασόπουλος, ακούραστος και εξαιρετικά δραστήριος αρχαιολόγος, έσκαψε στην Πύλο δίπλα στον χαρισματικό Καρλ Μπλέγκεν, ο οποίος τον επηρέασε βαθιά ως προς την ανασκαφική μέθοδο. Στα δέκα χρόνια της Πύλου συνέβησαν πολλά και διάφορα,..

4,50€

ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΝΤΟΛΕΟΝΤΑ

Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, ακούραστη ταξιδεύτρια αρχαιολόγος, πήρε τα πρώτα ανασκαφικά της μαθήματα κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο, ο οποίος δεν είχε δει ακόμα τον μεγάλο τουρισμό. Οι περιπλανήσεις της στο Αιγαίο ξεκίνησαν από την Τήνο της δεκαετίας '60..

4,50€

ΣΥΜΠΟΣΙΑΚΑ

Όπως μαρτυρούν όσοι τον γνώρισαν, ο Κώστας Βάρναλης αγαπούσε πολύ το καφενείο, που το έβλεπε σαν το αντίστοιχο της αγοράς των αρχαίων Αθηναίων, αλλά και την ταβέρνα, σαν χώρο συλλογικής ευωχίας. Τα χρονογραφήματα του τόμου αυτού τοποθετούνται ακριβώς..

17,00€

ΤΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

Τα Δεκεμβριανά που, κατά τον συγγραφέα, καθόρισαν την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, διαχωρίζοντας το μέλλον της από αυτό των Βαλκανίων, άφησαν πίσω τους πολύ πόνο και μεγάλα ερωτηματικά. Ο συγγραφέας περιγράφει συνοπτικά και όσο πιο αντικειμενικά μπο..

14,00€

ΤΑ ΕΡΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Λογοτεχνία και αρχειακό υλικό είναι ο πολύ ασυνήθιστος συνδυασμός με τον οποίο η Αγγελική Γαρίδη περιγράφει την πολυτάραχη ιστορία της ελληνικής και ρουμανικής οικογένειάς της, με επίκεντρο τον πατέρα, Μίλτο Γαρίδη, καλλιτέχνη και καθηγητή Πανεπιστημ..

22,00€

Εμφάνιση 1 έως 40 από 44 (2 Σελ.)