Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών. Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη


CONCISE MODERN GREEK GRAMMAR

The "Concise modern greek grammar" (1949) by Manolis Triandaphyllidis is a shorter version of the Grammar of Modern Demotic Greek, first published in 1941 by the Greek Government Schoolbook Press. An abridged and slightly revised edition of the "Conc..

15,90€

MICA GRAMATICA A LIMBII NEOGRECESTI

Mica gramatica a limbii neogrecesti, de Manolis Triandafylidis este un compendium al gramaticii neogrecesti (demotice), care a fost editata pentru prima data in 1941 de catre Editura pentru manuale scolare. Lucrarea, intr-o versiune redusa si cu unel..

14,31€

MΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 29

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει κείμενα που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συνάντησης του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. (10–11 Μαΐου 2008)...

26,50€

ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΒΕΒΗΛΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Το έργο με τον ευρηματικό τίτλο "Άγια και Βέβηλα της νέας ελληνικής" και με τον διευκρινιστικό υπότιτλο "Ερμηνευτικό Λεξικό Θρησκευτικής Ορολογίας", του ομότιμου καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Ιωάννη Στεφανή, αποτελεί, σύμφωνα με τον συγγραφ..

61,48€

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Η υπηρεσία που παρέχει στην έρευνα η δημοσίευση παλαιότερων επιστολών για τη γνωριμία μας με τα γεγονότα του πολύμορφου παρελθόντος είναι αναμφισβήτητη. Γι' αυτό και δε δίστασα να δώσω στη δημοσιότητα πάμπολλα γράμματα από όσα σώζονται στο επιστολικό..

31,80€

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ

Το βιβλίο αυτό εισηγείται μια δοκιμαστική ανάγνωση της Οδύσσειας με βάση τον αμφίσημο χαρακτήρα που παρουσιάζουν οι τέσσερις πρώτες ραψωδίες του έπους: οι θεοί γνωρίζουν ότι ο Οδυσσέας είναι ζωντανός και προορισμένος πια να γυρίσει στην Ιθάκη· οι άνθ..

21,20€

ΑΝΑΚΑΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Το "Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης" είναι ένας από τους ωραιότερους και δημωδέστερους ιστορικούς "θρήνους" για την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Μέσα σε 118 στίχους περιγράφει ρεαλιστικά όχι μόνον τις πολεμικές σκηνές της πολιορκίας αλλά και ..

15,90€

ΑΝΑΛΕΚΤΑ

Στην έκδοση αυτή συγκεντρώνονται 67 κείμενα του Α. Δελμούζου για τη γλώσσα και την εκπαίδευση, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από το 1907 έως το 1954. Κεντρικός και αμετάβλητος άξονας της σκέψης και της δράσης του Δελμούζου είναι η πε..

26,50€

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Η έρευνα στο χώρο της νεοελληνικής μορφολογίας, ο εκσυγχρονισμός της γλωσσολογικής έρευνας στη χώρα μας με ηλεκτρονικά μέσα και η έλλειψη ενός σύγχρονου και ενημερωμένου αντίστροφου λεξικού της Νέας Ελληνικής αποτέλεσαν του βασικούς λόγους σύνταξης τ..

28,62€

ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Νεότερα και παλιότερα κείμενα έχουν αναδιαταχθεί για να συγκροτήσουν τον παρόντα τόμο. Εξαρχής στόχευαν, καθώς εκ των υστέρων διαπιστώθηκε, σε πτυχές της ανθρώπινης υποκειμενικότητας· κάποιες τουλάχιστον από εκείνες που είναι σε θέση να ανασύρει μια ..

31,80€

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Περιέχονται οι ενότητες:- Συντομογραφίες- Κ. Καβάφης, στα 200 π.Χ.- Η ελληνική γλώσσα από τα ελληνιστικά ως τα νεώτερα χρόνια1. Κριτική επισκόπηση των σπουδών για την μετακλασική ελληνική2. Χαρακτήρας και προβλήματα της μετακλασικής ελληνικής- Η ελλη..

10,60€

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΣΤΕΡΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΩΣ ΤΟΝ 18Ο ΑΙΩΝΑ

Μια εξιστόρηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τις αρχές της ως την αισθητή εμφάνιση του νεοελληνικού Διαφωτισμού, μέσω μιας σύντομης παρουσίασης ζητημάτων που αφορούν τον χώρο, τον χρόνο, τη γλώσσα και το ύφος της λογοτεχνίας αυτής, τα γραμματειακά..

19,08€

ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΜΑΛΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΔΟΜΙΣΜΟ

Αναλαμβάνοντας να εξιστορήσουν τις θεωρητικές και μεθοδολογικές διαδρομές των γραμματολογικών σπουδών από την κλασική αρχαιότητα έως την αυγή του 21ου αιώνα, οι εννέα τόμοι της σειράς "The Cambridge History of Literary Criticism" συνιστούν ένα εντυπω..

42,40€

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Η σύνταξη της αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας προορισμένης για το Γυμνάσιο αποτελεί εκπαιδευτική πρόκληση, στον βαθμό μάλιστα που υπόσχεται ανανέωση κριτηρίων και στόχων. Σε αυτή την υπόσχεση ανταποκρίθηκε ο Φάνης Κακριδής και τη μετέφρασε σε συντελ..

21,20€

ΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

Με τον προκείμενο τόμο συμπληρώνεται το ερευνητικό και συγγραφικό πρόγραμμα "Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση" το οποίο αποτυπώθηκε μέχρι στιγμής σε πέντε εγχειρίδια, προορισμένα για διαταξική υποστήριξη της αρχαιογνωσίας και της αρ..

21,20€

ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ

Φιλοσοφία για γυμνασιακούς μαθητές, δεν πάει πολύ; Οπότε το συγκεκριμένο εγχείρημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ουτοπικό και απρόσιτο. Η επιφύλαξη ωστόσο ισχύει μόνον αν μείνουμε καθηλωμένοι στη βολική προκατάληψη ότι η γυμνασιακή ηλικία δεν είναι έτ..

21,20€

ΒΑΡΛΑΑΜ ΚΑΙ ΙΩΑΣΑΦ

[...] Το παρόν βιβλίο έχει ως στόχο του αφενός να παρουσιάσει σφαιρικά τις μέχρι σήμερα γνωστές δημώδεις παραλλαγές του αγιολογικού μυθιστορήματος "Βαρλαάμ και Ιωάσαφ" και αφετέρου να προσφέρει τα κείμενα του ιταλικού προτύπου και του χειρογράφου της..

10,60€

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΠΑΤΗΣ (ΣΤΑΘΑΣ), ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΡΩΤΙΚΗ

Η Ιστορία ερωτική, ήτοι έρωτας σφοδρός ενός νέου, Κωνσταντινοπολίτου… είναι το πρώτο γνωστό νεοελληνικό λογοτεχνικό πεζό ερωτικό αφήγημα που ξεπερνά την έκταση ενός διηγήματος και φτάνει τα όρια της νουβέλας ή και μικρού μυθιστορήματος. Γραμμένο στα ..

21,20€

ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Μ. ΑΣΙΑ - ΤΟΜΟΣ: 1

Το δίτομο αυτό έργο είναι το δεύτερο της σειράς εκδόσεων του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών που έχει τον γενικό τίτλο "Ελληνική γλώσσα: Συγχρονία και διαχρονία" και καλύπτει τις θεματικές: (α) ετυμολογία της ελληνικής· (β) γλωσσικές επαφές· και (γ)..

26,50€

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΧΘΕΣ, ΣΗΜΕΡΑ, ΑΥΡΙΟ

Το παρόν βιβλίο εστιάζει στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Πρώτος στόχος του είναι να παρουσιάσει την έντονη επιστημονική κινητικότητα που παρατηρείται διεθνώς κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ξεκινώντας όμως από το παρελθόν, επειδή η τρέχουσα επισ..

21,20€

ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Σε ποια νησιά των Δωδεκανήσων το βερικόκο το λένε έτσι και σε ποια χρυσόμηλο ή καΐσι; Το μυαλό σε ποια νησιά των Δωδεκανήσων λέγεται (ε)μυαλός και σε ποια νους ή καύκαλον; Πώς λέγεται το σύννεφο σε κάθε νησί; Το θηλυκό άρθρο στην αιτιατική πληθυντικο..

26,50€

ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ

Εγεννήθη εν Κοζάvn το 1925. Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διδάσκει ως φιλόλογος από του 1952 εις την Εμπορικήν Σχολήν Κοζάνης. Υπότροφος του Ι.Κ.Υ. δια σπουδάς εν Γερμανία, μετέβη το 1957-58 εις Μόναχ..

10,65€

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

[...] Η γραμματική αυτή της αρχαίας ελληνικής είναι γραμμένη στη νεοελληνική και εκθέτοντας έτσι τα γραμματικά φαινόμενα της αρχαίας στη σημερινή γλώσσα του ελληνικού λαού υπογραμμίζει την ενότητα της εθνικής μας γλώσσας, "που μιλημένη αδιάκοπα από χ..

23,32€

ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο όρος γραμματισμός χρησιμοποιείται εδώ και μερικά χρόνια στην ελληνική βιβλιογραφία αντί του παλαιότερου αλφαβητισμός, έχει όμως ευρύτερο περιεχόμενο. Δεν δηλώνει απλώς την ικανότητα για ανάγνωση και γραφή, αλλά και την ικανότητα κατανόησης, παραγωγ..

21,20€

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΡΙΚΗ

Η σειρά "Μύθος ή Πραγματικότητα" διαχωρίζει το γεγονός από τη μυθοπλασία, παρουσιάζοντας εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που οι συγγραφείς, οι τραγουδοποιοί και οι σκηνοθέτες έκαναν ακόμη πιο εξαιρετικές. Από τον Τζέσε Τζέιμς ως τον Τζέιμς Μποντ, απ..

10,60€

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ

Το βιβλίο, το τρίτο μιας σειράς με γενικό τίτλο Τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα, απευθύνεται σε σπουδαστές με προχωρημένη ελληνομάθεια. Στόχος του είναι η ανάπτυξη της ικανότητας για κατανόηση και χρήση του σύνθετου και ποικίλου προφορικού και γραπτού ..

20,99€

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο παρών τόμος είναι ο πρώτος εκδοτικός καρπός μιας δεκαετούς πορείας εστιασμένης στη μελέτη του προφορικού λόγου που συντελείται στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών. Περιλαμβάνει 18 εργασίες πάνω στη χρήση της ελληνικής στην προφορική επ..

26,38€

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ PICCOLA GRAMMATICA NEOGRECA

La Piccola Grammatica Neogreca (1949) di Manolis Triantafillidis e un compendio della Grammatica della Lingua Demotica Neogreca, la cui prima edizione, realizzata dall' Ente per le Edizioni dei Libri Scolastici, risale all' anno 1941. Il manuale, in ..

14,31€

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

Με τη δίγλωσση αυτή έκδοση το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών εγκαινιάζει μια σειρά βιβλίων που έχει τον γενικό τίτλο "Ελληνική γλώσσα: Συγχρονία και διαχρονία" και καλύπτει τρεις θεματικές: (α) την ετυμολογία της ελληνικής, (β) τις γλωσσικές επαφές,..

31,80€

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο μυητικός χαρακτήρας των ελληνικών δημοτικών τραγουδιών, και ειδικά της παραλογής, είναι ένα ευρύ και γενικευμένο φαινόμενο. Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τα τραγούδια που κατεξοχήν είναι μυητικής φύσεως, στα οποία συναντάμε ίχνη κύριων μυητικών μύ..

12,72€

ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΛΩΣΣΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Έχουν περάσει είκοσι πέντε σχεδόν χρόνια από τον αρχικό σχεδιασμό του παρόντος βιβλίου ως διδακτικού βοηθήματος για τις παραδόσεις του μαθήματος της Γενικής Γλωσσολογίας ΙΙ στο Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Το μάθημα απευθυνόταν σε ένα ακροατήριο υποψή..

15,90€

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ

Η πρώτη έκδοση του Ετυμολογικού Λεξικού μου στα 1951 δεν μπορούσε να είναι παρά μια αναζήτηση της οριστικής μορφής του, μια δοκιμή. Τα ετυμολογικά λεξικά ξένων γλωσσών δεν μπορούσαν να μου σταθούν ως υπόδειγμα, γιατί η λεξιλογική και μορφολογική σχέσ..

21,20€

Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΗΣ

Στο βιβλίο εξετάζεται η αρχαία ελληνική τέχνη, σε όλες της τις εκφάνσεις (αρχιτεκτονική, γλυπτική, ζωγραφική, αγγειογραφία), από τα τέλη της 2ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι την ελληνιστική εποχή. Σημαντική καινοτομία του βιβλίου είναι ότι, σε ξεχωριστά κεφ..

37,10€

Η ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑ

Το ανώνυμο αφηγηματικό ποίημα "Η Βοσκοπούλα" είναι ένα από τα σημαντικότερα μπεστ σέλερ της πρώιμης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Γράφτηκε στην Κρήτη γύρω στα 1580-1600, σε ιαμβικούς ενδεκασύλλαβους με ζευγαρωτή ομοιοκαταληξία, πρωτοτυπώθηκε στη Βενετία ..

15,83€

Η ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ, ΚΕΙΜΕΝΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Προορίζεται κυρίως για μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Αποτελείται από 120 μαθήματα, καθένα από τα οποία καταλαμβάνει δύο αντικριστές σελίδες. Στην αριστερή σελίδα βρίσκεται το κείμενο, επιλεγμένο ώστε να περιέχει τα στοιχεία που χρε..

4,24€

Η ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

Ο τόμος αυτός συγκεντρώνει έντεκα κείμενα που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα "Η Εκδοτική των Κειμένων της Νεοελληνικής Γραμματείας", η οποία οργανώθηκε στις 27 Απριλίου 2015 από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Ελένης..

15,83€

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει με τρόπο ωφέλιμο και ερεθιστικό για τους διδάσκοντες και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ελληνική ιστορία από τον 8ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Κατάλληλος δρόμος για τη συνάντηση με το συγκεκρ..

21,20€

Η ΚΑΚΟΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ

"Η κακοπαντρεμένη" ή "Ρίμα για τον γέρο και το κορίτσι" είναι ένα ανώνυμο, σατιρικό και διδακτικό ποίημα του 15ου αιώνα ή των αρχών του 16ου, με θέμα τον ηλικιακά και κοινωνικά αταίριαστο γάμο μιας νέας κοπέλας με έναν γέρο, που δίνει ως πλούσιο "αντ..

12,72€

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη συγγραφή του, εκδίδεται για πρώτη φορά ένα άγνωστο μυθιστόρημα του Ψυχάρη από το αυτόγραφο του δημιουργού του στη Μπενάκειο Βιβλιοθήκη. Η συγγραφή του έργου ολοκληρώθηκε το 1914, όταν ο Ψυχάρης έκλεινε την έκτη δεκαετία τη..

19,08€

Εμφάνιση 1 έως 40 από 90 (3 Σελ.)