"ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ": ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΗΝΟΥ

- Για ποιο λόγο δώσατε στο βιβλίο σας τον τίτλο "Χρυσάφι και μέλι";

Χρυσάφι και μέλι, πρόκειται για δύο λέξεις πολύτιμες και πολύ δυνατές. Έχουν φως και γλυκύτητα, έχουν ομορφιά, έχουν αυτό το «κάτι» που έλκει και θες να το έχεις. Όμως, έτσι νιώθουν και οι ήρωες ο ένας για τον άλλον. Χρυσάφι και μέλι θα γευτεί και ο αναγνώστης όσο το διαβάζει. Θα γεμίσει με αγάπη, θα ταξιδέψει σε μέρη πραγματικά και φανταστικά, σε μια υπέροχη παραλία στην Ερεσό της Λέσβου, σε μεγαλοπρεπείς επαύλεις στην Αθήνα και στο Λονδίνο, σε ένα Ίδρυμα-Νοσοκομείο που κρύβει κι αυτό τα δικά του μυστικά, σε έναν μυστηριώδη πύργο στην Αγγλία, θα ζήσει μπόλικη λάμψη και πλούτο, μα και απλές καθημερινές στιγμές όπως ζούμε όλοι μας.

- Πώς θα χαρακτηρίζατε με λίγα λόγια τη Δανάη;

Η Δανάη είναι ένα νέο κορίτσι είκοσι δύο χρόνων. Θα μπορούσε να είναι φίλη μας, κόρη μας ή κάποια γνωστή μας. Είναι αυθόρμητη, ευαίσθητη, έξυπνη, γεμάτη δροσιά και νιάτα, τόσο που μας παρασύρει με τον τρόπο της από τις πρώτες κιόλας λέξεις. Μας αφηγείται την ιστορία της σε πρώτο πρόσωπο, και θέλοντας και μη, τρέχουμε ξοπίσω της να δούμε τι θα συμβεί. Είναι η φούρια και η βιασύνη αυτής της ηλικίας και είναι τόσο υπέροχα που σε παρασύρουν χωρίς να το καταλάβεις. Χέρι-χέρι θα πάμε μαζί της μέχρι τη μέση του βιβλίου. Θα ακούσουμε τους φόβους της, τα διλήμματά της, θα δούμε την τρυφερή της πλευρά, τη δύναμη της αγάπης της, τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει. Η Δανάη θα διχαστεί μπροστά σε κάτι αναπάντεχο. Πρέπει να κάνει μια μεγάλη θυσία. Θα την κάνει όμως;

- Πώς θα χαρακτηρίζατε με λίγα λόγια τον «Φοίβο»;

Ο Φοίβος ή Ντάνιελ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, είναι ένας άνθρωπος ξεχωριστός, χαρισματικός και πανέμορφος. Εκείνος κουβαλάει όλο το μυστήριο και μέσα από τη δική του ζωή ξεδιπλώνονται τα πιο περίεργα και ανατρεπτικά γεγονότα. Στην αρχή τον γνωρίζουμε μέσα από τα μάτια της ηρωίδας, όμως, κάποια στιγμή αρχίζει ο ίδιος να μας αφηγείται. Και εκεί θα δούμε από πρώτο χέρι τη μοναξιά του, τα προβλήματα που έχει ζήσει και ζει ακόμη, τον πλούτο και τη φήμη που τον ακολουθούν, μα και την ομορφιά της ψυχής του.

- Για ποιο λόγο οι ήρωές σας επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τα ψευδώνυμα «Νεφέλη» και «Φοίβος» αντί για τα πραγματικά τους ονόματα;

Αυτό γίνεται στην αρχή, στις πρώτες ώρες της γνωριμίας τους, και το κάνουν σαν παιχνίδι. Είναι οι δυο τους πάνω σε μια έρημη παραλία. Ο Ντάνιελ το προτείνει, γιατί, όπως θα δούμε, είναι ένας διάσημος και πολύ πλούσιος άντρας και φοβάται πως αν η Δανάη μάθει ποιος πραγματικά είναι, θα χάσει τον αυθορμητισμό της, ίσως και να το βάλει στα πόδια. Εκείνη δέχεται γιατί της αρέσει η πρόκληση και την κάνει να νιώθει πιο άνετα με αυτόν τον πανέμορφο άντρα που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Στην ουσία αυτό το παιχνίδι τους απελευθερώνει και τους αφήνει να βγάλουν τον πραγματικό τους εαυτό και τις ευαισθησίες τους. Να δώσουν και να γευτούν υπέροχα πράγματα. Να εκφραστούν όπως θέλουν και όχι όπως θα έπρεπε. Αν αποκάλυπταν απ’ την αρχή την ταυτότητά τους, ίσως να μην είχαν καταφέρει να ερωτευτούν τόσο βαθιά και αληθινά.

- Πιστεύετε ότι η αγάπη πραγματικά αψηφά κάθε λογική;

Η αγάπη είναι κάτι πιο στέρεο, πιο ουσιαστικό και θέλει χρόνο για να δέσει και να δυναμώσει. Ο έρωτας όμως είναι αυθόρμητος και σαρωτικός, μπορεί να γεννηθεί μέσα σε μια στιγμή, με μια μόλις ματιά, και κουβαλάει όλη την τρέλα του κόσμου. Μπορεί να γκρεμίσει ή να χτίσει αυτοκρατορίες. Να ξεσηκώσει πολέμους, θύελλες. Να μεταμορφώσει το απλό σε υπέροχο. Δεν έχει κανόνες ούτε λογική. Δεν λογαριάζει, δεν μετράει, δεν βλέπει το προφανές, απλώς εκφράζεται με πάθος, ορμή και δύναμη. Κάπως έτσι είναι ο έρωτας, γιατί αν δεν είναι έτσι, δεν είναι έρωτας.

- Αν μπορούσατε να δώσετε έναν άλλο τίτλο στο βιβλίο σας, ποιο τίτλο θα του δίνατε;

Ένας από τους τίτλους που είχα σκεφτεί αρχικά ήταν «Υπόγεια Διάβαση». Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου που έχει γράψει ο Ντάνιελ και ως ένα σημείο περιγράφει τη σκοτεινή ζωή της οικογένειάς του. Μιλάει για ένα μεγάλο ένοχο μυστικό που παλεύουν τρεις γενιές Άγγλων ευγενών να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν με ένα αθέατο, υπόγειο τρόπο ώστε να εξιλεωθούν. Ωστόσο αποφάσισα τελικά να δώσω τον τίτλο "Χρυσάφι και μέλι", γιατί πιστεύω πως είναι πολύ πιο δυνατός σαν τίτλος και αφορά εξίσου και τους δύο ήρωες.

- Τι κάνει το βιβλίο "Χρυσάφι και μέλι" να ξεχωρίζει;

Απ’ ό,τι μου λένε ως τώρα οι αναγνώστες μου, τους έχει συνεπάρει η αμεσότητα που έχει το βιβλίο. Κολλάνε και δεν μπορούν να το αφήσουν. Η διήγηση σε πρώτο πρόσωπο είναι πάντα πιο δυνατή και εδώ η Δανάη μας αρπάζει απ’ το χέρι απ’ τις πρώτες λέξεις και μας παρασύρει μαζί της. «Τον είδα μόλις έστριψα στο γεφυράκι», έτσι ξεκινάει η ιστορία και μετά, θες να τρέξεις πίσω της και να μάθεις τα πάντα. Μια δυνατή περιπέτεια με αγωνία, μίση και πάθη, με ορκισμένους εχθρούς, με πολλά μυστηριώδη γεγονότα, με παθιασμένους έρωτες, αξεπέραστες φιλίες, με δόξα και λάμψη, όμορφα μέρη στην Ελλάδα και στο Λονδίνο και ένα μεσαιωνικό πύργο που κρύβει προσεχτικά τα δικά του ένοχα μυστικά. Οι διαρκείς ανατροπές που κάθε τόσο ξεπηδούν, κάνουν την ιστορία πολύ πιο ενδιαφέρουσα κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Έχει πολλές διαφορετικές πτυχές αυτό το βιβλίο. Θίγει σοβαρά κοινωνικά θέματα που κάποια από αυτά είναι ακραία, όμως, κάποια άλλα μας αφορούν όλους. Και το πιο ξεχωριστό είναι ότι κλείνοντας το βιβλίο ο αναγνώστης θα έχει ταξιδέψει, θα έχει ερωτευτεί και θα έχει γεμίσει με χρυσάφι και μέλι.

Tags: Χρυσάφι και μέλι, εκδόσεις Διόπτρα, Διόπτρα, Ελένη Γαληνού, ΒΙΒΛΙΟΠΗΓΗ, διαγωνισμός βιβλίου, διαγωνισμός με δώρο βιβλίο, κερδίστε βιβλία

Related Posts