poema


BERNARD-MARIE KOLTÈS

Ο Bernard-Marie Koltes γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1948 στο Metz, μια επαρχιακή πόλη στα βορειοανατολικά της Γαλλίας. Από το 1970 έως τον πρόωρο θάνατό του, το 1989, έγραψε και σκηνοθέτησε αρκετά θεατρικά έργα. Κυρίαρχο θέμα του αποτελεί το παράλογο τη..

6,47€

BLACK LIST

Η "Black List - βρίζοντας τον λαό" της Βιβής Βασιλοπούλου κάνει άμεση αναφορά στον τίτλο του Peter Hanke "Βρίζοντας το κοινό", με αφορμή την περυσινή παράσταση στο Φεστιβάλ Αθηνών, όπου και είναι αφιερωμένο το βιβλίο.Το περιεχόμενο είναι βέβαια ελλην..

8,46€

GIUSEPPE UNGARETTI, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ

Στο βιβλίο περιέχονται ανέκδοτα κείμενά του στα ελληνικά, σκιαγραφώντας δεδομένα της ζωής αλλά και της ποιητικής φιγούρας του. Ιδιαίτερη αξία έχουν τα αυτοβιογραφικά κείμενά του, στα οποία αναφέρεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία του στην Αί..

9,54€

XENIA I, II (1964-1966)

Η συλλογή "Σάτουρα", το τέταρτο ποιητικό βιβλίο του Εουτζένιο Μοντάλε, στο οποίο περιλαμβάνεται η ενότητα των "Ξενία", συγκεντρώνει και συστηματοποιεί τα ποιήματα που γράφτηκαν στο διάστημα μεταξύ 1962 και 1970· το βιβλίο κυκλοφόρησε την επόμενη χρον..

10,60€

ΑΚΩΝ ΔΡΑΠΕΤΗΣ

Κι όταν σταθείς ενώπιον του αρχηγού της σπείρας, λογάριασε καλά τι θ' αποκριθείς για τις απέραντες θάλασσες που δεν διέσχισες, τ' αρώματα των λουλουδιών που δεν φόρεσες, τα οφειλόμενα φιλιά που δεν χάρισες, τα ονόματα που ελησμόνησες πριν καν τ' αποσ..

2,99€

ΑΤΑΞΙΔΕΥΤΑ

Τα Αταξίδευτα είναι ποιήματα στα οποία στοιχειοθετείται ένα μικρό λυρικό πλαίσιο. Ο δημιουργός τους αφήνει το στίγμα του στοχασμού του επάνω σε σύντομες ποιητικές φράσεις. Διαβαθμίζει το ενδιαφέρον η στιχουργική αφήγηση, προοικονομείται η δύναμη της ..

9,95€

ΑΤΡΑΠΟΣ

Η ποιητική συλλογή του Γιώργου Μαννούρη αποτελεί φωτεινό δείγμα δημιουργικής ενασχόλησης ενός "μαέστρου" νοός με τον κόσμο των λέξεων.Η εισόδεια συγγραφική κατάθεση του νεαρού πιανίστα και μουσικολόγου, η "Ατραπός" του, συναρθρώνεται μέσα από τις εκφ..

11,94€

ΒΙΟΣ ΕΤΩΝ 47

..

9,50€

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ: ΠΑΡΑΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΚΡΟΒΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Πρωτοποριακός πεζογράφος και ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, μαχητικός αρθρογράφος αλλά και αμφιλεγόμενος ιστορικός, ο Γιάννης Σκαρίμπας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της λεγόμενης "Γενιάς του '30"."Ιδιότυπος, αντικομφορμιστής, αν..

12,72€

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΑΡΗΣ, ΣΥΝΥΠΑΡΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ

Η παρούσα δοκιμική εργασία αποσκοπεί στη σκιαγράφηση του γνωστού-άγνωστου αλλά και σημαίνοντος εκπροσώπου της "Γενιάς του 1930", Γιώργου Σαραντάρη. Προσωπικότητα με εμβληματική παρουσία στα ελληνικά και στα ιταλικά γράμματα, με σκέψη στοχαστική και γ..

13,00€

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΕΝ

Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά γράμματα, είναι αλήθεια ότι από τις αρχές του 20ού αιώνα, και ιδίως στην περίοδο του Μεσοπολέμου, η πεζογραφία και η ποίηση άρχισαν ν' αποδεσμεύονται από τα παλαιότερα πρότυπα και να ανανεώνονται. Ένας από τους γνήσιους εκφ..

11,94€

ΕΚΕΙ (Η ΟΔΥΝΗ-ΗΔΟΝΗ ΤΟΥ ΣΗΜΑΙΝΟΝΤΟΣ)

Όταν ο λόγος της επιθυμίας πάψει να χωρίζεται σε σημαίνοντα και σημαινόμενα, και διακρίνεται συνοπτικά σε οδύνη και ηδονή, τότε μπορούμε να μιλάμε για τον τόπο του Λόγου. Έναν χώρο που προσδιορίζεται με το ερώτημα "πώς είναι εκεί;". Ώστε ο συμβολικός..

9,00€

ΕΛΕΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

Η Ρωσία του Ντοστογιέφσκι. Το φεγγάριμισοκρυμμένο στο καμπαναριό.Γεμίζουν οι ταβέρνες, πετούν οι άμαξες,πενταώροφα θηρία ξεφυτρώνουνστην Γκαρόχοβαγια, κοντά στη Ζνάμενιγια, στο Σμόλνι.Παντού σχολές χορού, οι επιγραφές των αργυραμοιβώνκαι δίπλα: Ενριέ..

10,60€

ΕΞΖΙΤ

Στο πρώτο ποιητικό βήμα της η Γωγώ Πονηράκου δοκιμάζεται με την εξομολογητική αφήγηση, το χαμηλό ψιθύρισμα μιας ανήσυχης ψυχής, την παρατήρηση του παρόντος. Η γραφή της δεν είναι πρωτόλεια, το αντίθετο: ο λυρισμός ενυπάρχει στις λεπτομέρειες, τα νοήμ..

8,00€

Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΧΗΣ

"ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ": Ο πατέρας έβλεπε τον πατέρα του στον ύπνο του καβάλα σε μια καφετιά φοράδα που κάλπαζε κι ύστερα ο εκκωφαντικός κρότος μιας νάρκης τον ξυπνούσε. Εγώ βλέπω τον πατέρα μου να με κοιτάζει αμίλητος "Πάμε μια βόλτα στα χωράφια" του λέ..

7,96€

Η ΘΛΙΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ

Ο ποιητικός διάκοσμος της Ελενας Πολυγένη είναι σύντομος και πυκνός· συμπεριέχει μικρές αλήθειες, επισημαίνει σημαίνουσες λεπτομέρειες, αποτυπώνει το οικείο και το καθημερινό. Παράλληλα, μέσα από τα 43 ποιήματα της συλλογής, γίνεται φανερό ένα βλέμμα..

8,46€

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ FREDERICK NOLAN - THOMAS FALCONER (ΤΕΛΟΣ 1818)

Το 1815 δημοσιεύεται στο Λονδίνο το βιβλίο του αιδεσιμότατου Frederick Nolan "An Inquiry into the Integrity of the Greek Vulgate", or "Received Text of the New Testament". Ο συντάκτης του ισχυρίζεται σε κάποιο σημείο ότι ο Επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβ..

9,95€

Η ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ: ΑΘΗΝΑ - ΤΟΜΟΣ: 1

Η λέξη "αυτή". Δηλαδή τώρα, τούτη τη στιγμή. Η νύχτα απόψε, καθώς αναπνέουμε. [...] Αντί όμως η αναγνωστική επίγευση να αφήνει την πικρία ενός εγχειριδίου χρηστικής αντιμετώπισης του τώρα - μιας άλλοτε μονοσήμαντα απεγνωσμένης και άλλοτε ιδεολογικά σ..

10,60€

Η ΠΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΟΜΟΣ: 2

Τι άλλο είναι η ανάγκη για λογοτεχνία παρά ανάγκη για πραγμάτωση όσων δεν φέρουν πραγματωμένη υπόσταση μέσα μας; Οι άνθρωποι που δεν ήμασταν και οι άνθρωποι που δεν γινόμαστε· άπασες οι εναλλακτικές ζωές που δεν απολύουν τη φαντασιακή τους ουσία και ..

10,60€

Κ. Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης ανήκει στους κλασικούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μοναδικό επίτευγμα για έλληνα ποιητή της παλαιάς, μεταιχμιακής διασποράς, εκείνης που γνώρισε μεγάλη ακμή από τον 18ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα, και μετά κατέρρευσε, για να ..

10,60€

ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ 'ΜΑΘΕ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ (No 2)

:::Η έκδοση περιλαμβάνει το πρωτότυπο σολωμικό σχεδίασμα και τη μετάφρασή του. Στο επίμετρο (με τίτλο «Μια σημείωση για την DonnaVelata του Διονύσιου Σολωμού»), ο Στέφανος Ροζάνης εστιάζεται στην «απόκρυφη, αλλά αποκαλυπτική μορφή» της γυναικείας φιγ..

8,00€

ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Συνήθως δεν απομνημονεύω στίχους. Ισως από αντίδραση στην ψυχαγωγική ποίηση, την οποία, χωρίς προηγούμενο, εκμεταλλεύτηκαν οι ποιητές του σοσιαλισμού. Θυμάμαι, ωστόσο, κάποιους στίχους του Λιβάδα ακόμη και σήμερα. Κι αναφέρομαι σε στίχους που δεν συν..

7,96€

ΚΟΡΩΝΗ: ΜΙΚΡΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

Την έκδοση του κειμένου του Βασίλη Ρούβαλη συνοδεύουν τέσσερις μεσαιωνικές γκραβούρες της πόλης καθώς και ένα DVD με φωτογραφίες του Σπύρου Κατωπόδη...

12,72€

ΚΡΑΣΙ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ

Η σύγχρονη ιρλανδική ποίηση ακολουθεί τους αντικατοπτρισμούς των ιστορικών περιπετειών της χώρας. Από τους κέλτικους μύθους και τη γαελική παράδοση, δεδομένα απαραίτητα για την εντρύφηση της εθνικής ταυτότητας των Ιρλανδών, κατά τις αρχές του εικοστο..

13,93€

ΛΕΥΓΕΣ

..

12,72€

ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ

Ο λυρισμός στην ποιητική ταυτότητα του Θάνου Κόσυβα κυριαρχεί. Εστιάζεται στην επιδίωξη ν' αποτυπώσει τα όρια του ψυχισμού, να εκτείνει τη συγκινησιακή φόρτιση και τη στοχαστική ματιά έναντι της πραγματικότητας. Στη συλλογή γίνεται διακριτή η ανάμειξ..

11,30€

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

Πρόκειται για μία πορεία ανάμεσα στις συντεταγμένες του χρόνου, στο βλέμμα της ζωής, στη χειρωναξία της παρουσίας ανά τον απέραντο κόσμο των ορατών και των αοράτων: η ποίηση του Γιάννη Σκληβανιώτη σ' αυτή την ένατη συλλογή του, η οποία μόλις κυκλοφόρ..

9,95€

ΜΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΙΣ

:::AΠΟ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΔΟΚΙΜΙΑ της παρούσας έκδοσης, πρώτο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το 2002 αυτό που τώρα δημοσιεύεται τελευταίο (εν είδει επιμέτρου), με τίτλο Μια «βαρβαρική» περιδιάβαση στην ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα με αφορμή το ποίημα «Περιμένον..

10,60€

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΑ

ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣΚαι τ’ ασημένια και τα χάλκινα αντικείμεναΣυνήθως τα στιλβώνουν μέχρι ν’ αστράψουνΌμως εμείς τ’ αγαπάμεΕπειδή οι αναμνήσεις μας τα θάμπωσανΠάνω τους κάθονται τα σκονισμένα βήματα του χρόνου..

8,96€

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Η Ελένη Τζιαμουράνη δοκιμάζεται στον ποιητικό λόγο για δεύτερη φορά. Η γλώσσα της είναι ευθύβολη, η ποιητική σκέψη της προσδιορισμένη, η πρόθεσή της συγκεκριμένη.Ο έρωτας που ξεκινάει από το Εγώ και καταλήγει στο Εσύ, η διαδρομή με αφετηρία την αγωνί..

5,00€

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΘΝΗΤΗΣ

Ζωώδες, σαν σπλάχνο ωμό, εύθραυστα ανάγωγο, μακριά από "μέτρα ασφαλείας" και δοκιμασμένη γραφή με "πισινή", συμβολικά αλληγορικό, επιθετικό, αστικά παρανοϊκό, ευαίσθητο, υπερρεαλιστικά γκροτέσκο και παραδοξολογικό, ερμηνευτικά αμφίσημο, ψυχικά υπερβα..

8,46€

Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΗΛΙΟΣ

Η γοητεία αυτών των μικρών, ιδιόρρυθμων ποιημάτων εστιάζεται στην πυκνότητα του νοήματος και στην εικονοποιητική δύναμη. Μόλις δεκαεπτά συλλαβές επαρκούν στην αναδίφηση ενός άκρατου λυρισμού με προέλευση τη μεσαιωνική ιαπωνική θυμοσοφία και με σταθερ..

6,89€

ΟΙ ΕΣΤΕΤ

Περιλαμβάνονται κείμενα προσεγγίσεων για τους: Εμμ. Ροΐδη, Β. Σερζ, Κ. Καρυωτάκη, Β. Λεοντάρη, Τζ. Βέρτοφ, Κ. Εμμανουήλ, Ν. Καββαδία, Τ. Σινόπουλο, Γ. Πάνου, Μ. Λαμπρίδη, Ν. Αλευρά, Κ. Π. Καβάφη, Ηλ. Λάγιο, Μ. Ψελλό, Ν. Κάλας, Ν. Ζαχαριάδη, Τ. Πίντσο..

10,60€

ΟΡΜΟΣ

O "Όρμος" είναι η έκτη εκδιδόμενη ποιητική διαδρομή του συγγραφέα, αποτελώντας μια εκτενή ομολογία μεταξύ του Εγώ και του Εσύ (επομένως, του Ενός) στον χώρο που ορίζεται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Οι "φωνές" των δύο αφηγητών αναμειγνύονται σ..

10,60€

ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΓΙΑ ΔΥΟ

Η αφήγηση ανάμεσα στους στίχους αποκαλύπτει μια σειρά από συνειρμούς: η ταυτότητα του προσώπου, η συγκινησιακή ένταση και ο επιχρωματισμός του τώρα για τα μελλούμενα, το ανεστραμμένο γεγονός ως ωφέλιμο σημάδι, η αίσθηση του έρωτα έναντι της τριβής με..

8,46€

ΠΟΙΗΜΑΤΑ (BISHOP ELIZABETH)

ΜΙΑ ΤΕΧΝΗΗ τέχνη του χαμού δεν είναι δύσκολο να μαθευτείτόσα πολλά πράγματα φαίνονται προσηλωμένα στο να χαθούν που ο χαμός τους δεν είναι καταστροφή.Χάνεις κάτι κάθε μέρα. Πέρα από την ταραχήσαν χάσεις τα κλειδιά σου, άσχημα η ώρα πάει στα χαμένα.Η ..

11,66€

ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ - ΤΟΜΟΣ: 1

Στον προκείμενο τόμο δημοσιεύονται δοκίμια και κριτικά κείμενα τα οποία φιλοξενήθηκαν σε λογοτεχνικά, έντυπα ή ηλεκτρονικά περιοδικά ως βιβλιοκριτικές και αφορούν σε βιβλία των Βασίλη Αμανατίδη, Γιάννη Αντιόχου, Γιώργου Βέη, Χάρη Βλαβιανού, Νίκου Ερ..

12,00€

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΥΡΝΑΣ

..

6,36€

Εμφάνιση 1 έως 40 από 54 (2 Σελ.)